Skoro w niedzielnej Ewangelii (17 lipca) zostaliśmy zaproszeni do domu Marty, Marii i Łazarza, więc warto zabrać ze sobą – „w gościnę” – jakieś słodkie specjały. Chociażby CIASTO ŚWIĘTEJ MARTY, które podobno potrafi spełniać wszystkie marzenia. Smacznego…!
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
BISZKOPT ORZECHOWY:
Białka ubić dodając po łyżce cukru. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać orzechy, mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni 30-40 minut. Przekroić na 2 placki. Można też upiec 2 osobne placki.
BISZKOPT KOKOSOWY:
Z białek ubić pianę, dodać cukier. Wsypać kokos i upiec na złoty kolor.
MASA:
Oddzielić ananasy od soku. Z soku (jeżeli nie ma pełnej szklanki należy dopełnić wodą) ugotować budyń. Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać zimny budyń i pokrojone owoce z puszki. Na biszkopt orzechowy wyłożyć połowę masy przykryć biszkoptem kokosowym, który smarujemy pozostałą masą i na wierzch kładziemy ponownie biszkopt orzechowy. Dekorujemy wedle uznania ja zrobiłam czekoladową polewę.
SKŁADNIKI
Biszkopt orzechowy:
jajek 5
cukru kryształu 3/4 szklanki
mąki pszennej 7 dkg
zmielonych orzechów 5 dkg
proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
Biszkopt kokosowy:
białko 4
cukru kryształu 1 szklanka
wiórków kokosowych 20 dkg
masa budyń śmietankowy
masła 25 dkg
cukru pudru 1 szklanka
żółtko jajek 4
ananas z puszki 1 szt.